Emoties

Emoties

Emoties hebben we allemaal en beleven we subjectief. In de Chinese geneeswijze wordt uit gegaan van vijf emoties; piekeren, verdriet, angst, woede en vreugde. Een emotie kan worden opgeroepen doordat je in een bepaald situatie verkeerd, maar je kunt ook worden overvallen door een bepaald gevoel.

Qi
Zolang de emotie past in de bijbehorende situatie en de ruimte krijgt om er te zijn, wordt de stroming van Qi niet verstoord. Als een emotie te lang duurt, krijgt de emotie de overhand en kunnen we ziek worden. De emotie gaat dan ons innerlijke gevoel of uitwendige gedrag overnemen. Dan ontstaat er hinder van de emotie in ons dagelijks leven. De gelijkmatige stroming van Qi is verstoord.

Emoties kunnen je ziek maken
Emoties horen bij het leven en geven over het algemeen geen klachten. Als de emotie erkend, geuit of verwerkt wordt, zal dit geen gevolgen hebben voor hoe we ons voelen. De emotie zal dan wegebben. Maar als een emotie wordt onderdrukt of genegeerd dan beïnvloed dit ons welzijn negatief.
Tip: Ontvang elke emotie met open armen en besef dat de emotie ook weer verdwijnt als je ze toelaat. Dan krijg je geen last van de klachten.

Piekeren kan vermoeidheid opleveren
Als je piekert, veroorzaakt dit een vertraging van Qi. Je raakt verstrikt in je eigen gedachten. De details zijn sterk en je gedachten lopen in kringetjes. Als je blijft hangen in deze gedachten ben je vatbaar voor:
• Overgewicht
Vermoeidheid
Slechte spijsvertering
Doorbreek je gedachtekring

Verdriet is vermoeiend
Als je verdrietig bent wil je jezelf het liefst terugtrekken en je gevoelens binnenhouden. Dit maakt je kwetsbaar. Verdriet doet Qi stilstaan en een verstoorde energiestroom zorgt voor klachten zoals:
• Astma
• Constipatie
Vermoeidheid

Angst kan depressiviteit worden
Angst zorgt ervoor dat de Qi richting je voeten daalt. Je raakt letterlijk verstijft door angst. Als je eenmaal angstig bent zie je overal gevaar. Je blijft angstig en je word afstandelijk. Je krijgt de neiging jezelf af te zonderen en af te sluiten van de rest. Dat veroorzaakt klachten als:
• Incontinentie
Depressieve gevoelens
• Rusteloosheid.

Laat woede er zijn
Door woede stijgt Qi naar je hoofd. Als je de woede probeert te controleren ontstaat er spanning in je lichaam en geest. Daardoor krijg je klachten als:
Hoofdpijn
• Duizeligheid
Een stijve nek/schouders

Vreugde is een heftige emotie
Vreugde is een heftige emotie. Van vreugde zal Qi zich naar alle kanten verspreiden. Maar dit gebeurt op een zo een ongecontroleerde manier dat energie verloren gaat. Klachten zijn:
• Hartkloppingen
Slapeloosheid
• Depressiviteit.

Behandeling Shiatsu en emotie
Als Qi teveel in een bepaalde richting stroomt, zorgt dit voor klachten. Met een Shiatsubehandeling zorg ik ervoor dat Qi van richting verandert en weer gelijkmatiger in de juiste richting stroomt. Daardoor kom je terug in balans en voel je je veel beter. Last van emoties? Plan dan een behandeling, je zult je snel beter voelen!

ShiatsuTera_Website_Buttons_160124-01