Fibromyalgie

Fibromyalgie

Fybromyalgie wordt ook wel ‘weken delen reuma’ genoemd. Fibromyalgie betekent letterlijk:

‘Pijn in bindweefsel en spieren’.

Fibromyalgie is geen oorzaak maar een benoeming van de pijn. Een duidelijke oorzaak van deze pijn ontbreekt. De diagnose fibromyalgie stellen artsen niet op basis van onderzoek maar aan de hand van de symptomen. Er zijn geen testen die fibromyalgie kunnen aantonen of uitsluiten.

De behandeling
De behandeling richt zich op jouw specifieke klachten. De symptomen kunnen voor iedereen anders zijn. Je klachten uiten zich waarschijnlijk in een golfbeweging. Er zijn periodes dat je hele heftige klachten ervaart maar ook periodes dat het best heel goed gaat. Heb je veel last van stress en emoties? Dan heb je waarschijnlijk ook meer pijn en andere ongemakken.

Klachten
Als je last hebt van fibromyalgie uit zich dat in chronische pijn en stijfheid op drie of meer plekken in je lichaam. In de afbeelding hieronder herken je wellicht de gebieden waar je pijn of stijfheid ervaart.

Fibromyalgie

Andere veel voorkomende klachten bij fibromyalgie zijn:
vermoeidheid
• prikkelbare darm
• stemmingswisselingen
somberheid
slaapproblemen
• ochtendstijfheid
• minder kracht kunnen zetten
• zwaar gevoel in armen / benen

Uit de neerwaartse spiraal
Door de pijn, wordt je vermoeid, maar door dezelfde pijn kun je waarschijnlijk ook niet slapen. Door het slechte slapen wisselt je stemming. En zo stapelen de klachten zich op. Het is in van belang om uit die neerwaartse spiraal te komen en de balans te herstellen Maar hoe?

Wat kun je zelf doen?
1. Observeer de pijnen en probeer te achterhalen wanneer je pijn erger wordt. Probeer deze pijnversterkers te vermijden.
2. Blijf in beweging.
3. Pas je voeding aan. Lees dit blog eens over fibromyalgie en voeding
4. Zorg voor goede en voldoende nachtrust

Wat kan Shiatsu doen bij fibromyalgie?
Omdat je klachten erger worden bij stress is het verstandig stress te vermijden. Een Shiatsubehandeling zorgt voor rust en balans in lichaam en geest. De ademhaling en het hartritme worden rustiger waardoor stress en pijn verminderen. Lees mijn blog Shiatsu en stress.

In eerste instantie zorgt een Shiatsu behandeling voor het herstellen van de totale balans. Als je in een bepaald gebied in je lichaam extra last hebt kan ik naast de algehele balans ook een specifieke plek behandelen. Je zult merken dat je pijnen verminderen.

Uit onderzoek van de universiteit in Miami is gebleken dat massagetherapie een gunstige effect heeft op fibromyalgiepatiënten. Bij Shiatsu herstellen we de balans tussen Yin en Yang. Shiatsu laat de Qi vrij stromen in de juiste richting.

Maak nu een afspraak voor een shiatsubehandeling en stop de pijn!

ShiatsuTera_Website_Buttons_160124-01