Meridianen

Meridianen

Als je me al een tijdje volgt dan weet je dat Shiatsu een prima behandeling is om te ontspannen en dat de shiatsubehandeling gericht is op het zelfherstellend vermogen van je lichaam. Maar er kunnen ook specifieke klachten behandeld worden zodat je geen last meer hebt van bijvoorbeeld slapeloosheid, een herfstdepressie of rugklachten. De lijst met klachten waarbij Shiatsu helpt is eindeloos. De behandeling is gericht op het vrij laten stromen van je energie (Qi) door je meridianen. Maar wat zijn dat nu meridianen?

Meridianen
Meridianen zijn energiebanen waardoor je levensenergie stroomt. Die energie noemen ze in de Chinese geneeskunde Qi. De energie stroomt in 24 uur in een ononderbroken kringloop door ons lichaam. Daardoor is er op ieder moment van de dag overal in je lichaam energie aanwezig. Het hoogtepunt van de energiehoeveelheid verschuift van de ene meridiaan naar de andere meridiaan.

Klachten
Als je last hebt van bepaalde klachten kan dit een aanwijzing zijn dat een bepaalde meridiaan is geblokkeerd waardoor de energie niet vrij kan stromen. Afhankelijk van de meridiaan die geblokkeerd is ontstaat er een klacht. Tijdens een Shiatsubehandeling kan ik voelen door welke meridiaan weinig en door welke meridiaan veel energie stroomt of waar blokkades zijn ontstaan. Daar richt ik mijn behandeling op.

Hoofdmeridianen
Er zijn 12 hoofdmeridianen die vernoemd zijn naar de functie van de organen volgens de Chinese Geneeswijze. De meridianen kunnen we indelen naar element.
Element Yin Yang
Aarde Milt Maag
Metaal Long Dunne darm
Water Nier Blaas
Vuur Hart
Pericard Dikke darm
Drievoudige verwarmer
Hout Lever Galblaas

Ieder element heeft een Yin en een Yang meridiaan. Behalve het element vuur, die heeft er twee. Pericard (hartbeschermer) en Drievoudige verwarmer (warmteregulatie) zijn geen Westerse organen maar in de Chinese geneeswijze hebben ze wel een eigen functie.

Met elkaar verbonden
Alle lichaamsdelen en organen zijn met elkaar verbonden door het netwerk van meridianen. Alle meridianen zijn er in tweevoud en lopen symmetrisch aan de linkerkant en rechterkant van ons lichaam. Ze lopen van boven naar beneden of van beneden naar boven. Dit ingenieuze netwerk zorgt ervoor dat de energie verspreidt wordt door ons lichaam en dat we in balans zijn. Een blokkade kan ons uit balans brengen en klachten veroorzaken. Shiatsu is erop gericht de balans te behouden en klachten te voorkomen of te verhelpen.

Tsubo’s
Misschien heb je ook wel eens gehoord van Tsubo’s. Op de meridianen liggen specifieke punten die energie kunnen laten binnenkomen of wegstromen. Dit zijn punten die ook in de accupunctuur gebruikt worden. Die punten worden tsubo’s genoemd.
In een Shiatsubehandeling worden zowel hele meridianen als specifieke punten behandeld om blokkades op te heffen. Afhankelijk van jouw klachten en behoefte in combinatie met wat ik voel en zie bepaal ik wat ik ga behandelen.

Informatie
Omdat mensen mij deze vraag regelmatig stellen heb ik dit blog geschreven. Maar je hoeft niet te weten hoe het werkt, het is beter om te ervaren dat het werkt. Ik behandel je graag in mijn praktijk.

ShiatsuTera_Website_Buttons_160124-01