Migraine

Migraine

Heb je wel eens knallende hoofdpijn en het gevoel dat je moet overgeven? Kun je op dat moment geen licht verdragen en al helemaal geen schelle geluiden? Dan heb je waarschijnlijk last van een migraineaanval. Een migraineaanval komt plotseling opzetten. Als je wel eens een migraineaanval hebt gehad dan weet je dat dit geen pretje is.

Wat is migraine?
Migraine is een bonzende, hevige hoofdpijn. Door de migraineaanval kun je een aantal uur uitgeschakeld zijn maar ook een aantal dagen! Je kunt maar weinig verdragen tijdens een migraineaanval.

Hoe herken je migraine?
Er zijn een heel aantal symptomen die in verbinding worden gebracht met een migraineaanval. De één nog heftiger dan de ander. Hoe heftig de symptomen worden ervaren is per persoon en situatie verschillend.
• Voorafgaand aan een aanval zie je meestal lichtflitsen en schitteringen.
• Je ervaart hoofdpijn, aan één kant van je hoofd. De naam Migraine is waarschijnlijk afkomstig van hemicrania, dat halfhoofd betekent.
• Aanvallen kunnen een aantal keer per jaar komen, maar in ergere gevallen zelfs meerdere keren per maand.
• Een aanval duurt van een paar uur tot een paar dagen.
• De hoofdpijn wordt erger bij lichamelijke inspanning of prikkels zoals licht, geluid of geur.
• Licht doet intens veel pijn, waardoor je lichtschuw bent en alleen maar in het donker wilt zitten.
• Een typisch verschil met ‘gewone’ hoofdpijn is misselijkheid en braken. Op het hoogtepunt van een migraineaanval moet men meestal braken. Na het braken zal je merken dat je langzaam opknapt.

Migraine, hoe kom je eraan?
Er zijn een heel aantal factoren die een rol spelen bij het krijgen van migraine. Een aantal factoren die van invloed kunnen zijn:
• Erfelijkheid
• Psychologische factoren
Stress
• Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen.
• Overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen zoals; oude kaas, chocolade en rode wijn

Aanvallen ontstaan vaak voor het eerst in de puberteit, bij meisjes en vrouwen vaak voor of tijdens de menstruatie. Naar mate je ouder wordt nemen de migraine aanvallen af. Bij veel vrouwen zie je dat de klachten verdwijnen na de menopauze

Migraine of spanningshoofdpijn?
Migraine is niet hetzelfde als spanningshoofdpijn. Het duidelijkste verschil is dat je bij spanningshoofdpijn niet misselijk bent en dat deze hoofdpijn niet erger wordt bij inspanning. Een ander verschil is dat de klachten van een migraineaanval vaak heftiger zijn.

Geen direct aanwijsbare reden
Er zijn een aantal zaken die een migraine aanval beïnvloeden maar er is geen directe oorzaak aan te wijzen. Wat we wel weten is dat bij een migraineaanval er te veel of te weinig bloed naar het hoofd stroomt. Ook extreme nekspanningen kunnen meespelen en tevens is de hormoonspiegel van invloed.

Huisarts bezoek
Heb je voor het eerst een hoofdpijnaanval en lijkt dit op een migraineaanval? Dan is het verstandig om je te laten onderzoeken door je huisarts. Vooral bij extreme en aanhoudende hoofdpijn.

Shiatsu en Migraine
Ben je al lange tijd aan het tobben met migraineaanvallen? Heb je misschien al van alles geprobeerd maar helpt het onvoldoende? Heeft migraine een grote invloed op jouw leven? Dan zal een Shiatsubehandeling je helpen. Shiatsu kan de bloedsomloop in balans brengen, spierspanning wegnemen en de hormoonbalans herstellen. De aanvallen zullen minder vaak voorkomen en de pijnklachten verminderen.

Zelf meridiaanpunten behandelen
Juist omdat een migraineaanval erg heftig is en een aanval je vaak overvalt, is het fijn dat je zelf vrij gemakkelijk een aantal meridiaanpunten kunt behandelen om je klachten te verminderen.

Maak een afspraak voor een Shiatsubehandeling en ik laat je zien waar de meridiaanpunten zitten en wat je kunt doen om je klachten te verzachten.

ShiatsuTera_Website_Buttons_160124-01