Nek en schouderklachten

Nek en rugklachten

Je wilt een boodschappentas uit de auto halen maar je rug werkt niet mee. Je bent aan het stoeien met je kind, maar legt het af tegen een 6-jarige. Je slaapt slecht doordat je nek maar geen ontspanning lijkt te vinden. Nek- en rugklachten maken het lastig om je dagelijkse handelingen uit te voeren. Dat wil je graag veranderen.

3.3 miljoen mensen ervaren nek- of rugklachten
Je bent niet alleen. 3,3 miljoen personen van 25 jaar of ouder hebben last van nek- en/of rugklachten. En dit aantal is groeiende. Onderzoek geeft aan dat nek- en/of rugklachten de gezondheidszorg 995 miljoen euro kost (2007). Dat is 1,3% van de totale kosten voor de gezondheidszorg. In de meeste gevallen bleef de oorzaak onbekend.

Wat kun je zelf doen om de klachten te verminderen of zelfs te voorkomen?
• Blijf (rustig) bewegen.
• Doe dagelijks een paar simpele oefeningen.
• Zorg voor een goede lichaamshouding, vooral als je lang in de zelfde houding zit of vaak dezelfde beweging maakt.
• Leg bij klachten een warm kompres om je nek en schouders.
• Zorg dat je voldoende water drinkt.
Wat je in ieder geval niet moet doen, is blijven doorlopen met je klachten.

Spanningen en nek- en rugklachten
Spanningen liggen vaak ten grondslag aan nek- en rugklachten. Shiatsu gaat er vanuit dat lichaam en geest één geheel zijn. Daarom word je gehele lichaam behandeld.
Door het stimuleren van de galblaasmeridiaan kunnen klachten worden aangepakt. Deze meridiaan verbindt het oog met de vierde teen en heeft een verbinding met de galblaas. Deze meridiaan loopt dus door je gehele lichaam. Na een paar behandelingen zul je al verschil voelen.

Wat is nu de oorzaak van nek- en rugklachten?
De oorzaak is heel verschillend en meestal niet ernstig.
• Een medische oorzaak (verre minderheid)
• Verkeerde werkhouding
• Verkeerde slaaphouding
• Overbelasting
Stress en spanning

Factoren die een rol spelen bij nek- en rugklachten
Factoren die een rol spelen in het wel of niet krijgen van klachten zijn vooral: leeftijd, lichamelijke fitheid, kracht van de rug en buikspieren en of je last hebt van angst of depressies.

Shiatsubehandeling
Voor mij, als behandelaar, is het belangrijk om rekening te houden met de oorzaak van de klachten, om zo de juiste behandeling te kunnen geven. Is de oorzaak bekend? Bespreek dit dan met mij. Voor een eerste behandeling wil ik je het liefst op de futon hebben liggen om je gehele lichaam te behandelen. Zo kan ik het beste zien welke behandeling het beste aansluit bij je klachten. Ik kan geen diagnoses stellen maar wel voelen waar de blokkades zitten. Als ik twijfel of een Shiatsubehandeling de beste behandeling is voor jou, verwijs ik je door/terug naar de huisarts.

Stoelmassage
Wanneer er vooral spanningen in je rug, schouders en nek zitten kan een Shiatsu-stoelmassage weldadig zijn. Een stoelmassage is een behandeling waar alleen de schouders en de rug worden gemasseerd om spanningen te laten verdwijnen. De stoelmassage kun je krijgen in mijn praktijk of op locatie (bijvoorbeeld op je werk).

Voorkomen
Een behandeling van de klachten voorkomt dat je klachten zich gaan uitbreiden. Je klachten zullen erger worden als je niets doet. Hoofdpijn, of uitstralingen naar de armen kunnen aan je klachtenlijstje worden toegevoegd. Een Shiatsu-behandeling zorgt voor de ontspanning van lichaam en geest die zo belangrijk is om je fit te voelen.

ShiatsuTera_Website_Buttons_160124-01