Onrustige benen

Woman with feet up in meadow, low section

Je zit op de bank en wilt uitrusten maar je benen zijn onrustig. Je hebt sterke drang om je benen te bewegen. Het is lastig om uit te leggen wat je voelt. Het kan aanvoelen als:
• brandend
• prikkend
• jeukend
• tintelend of
• pijnlijk.

En juist als je in rust bent krijg je sterke aandrang om je benen te bewegen. Je kunt er zelfs wakker van worden als je benen ’s nachts vanzelf gaan bewegen of door het vervelende gevoel. Bewegen of lopen geeft meestal direct verlichting.

Oorzaken van onrustige benen
Er is geen duidelijke oorzaak van onrustige benen. Mogelijk speelt erfelijkheid een rol. Eén derde van de mensen met onrustige benen hebben een familielid die ook last onrustige benen heeft.

Ongeveer 5% van alle volwassenen heeft last van onrustige benen. Vrouwen weer vaker dan mannen. De meeste klachten ontstaan bij vrouwen boven de 40.

Een ervaring waarin je jezelf misschien herkent:

“Ik ervaar onrustige benen als een prikkelende drang om te moeten bewegen. Een soort spasme waartegen ik altijd vecht omdat ik het niet wil maar uiteindelijk wint het been en maakt het een soort schoppende beweging. Je kunt het een beetje vergelijken met het gevoel dat je moet gapen maar dat wil je niet omdat je bijvoorbeeld in gezelschap zit. Het kost dan heel veel moeite om niet te gapen en hierdoor ben je ook je concentratie grotendeels kwijt omdat je alleen maar met het geforceerd tegenhouden bezig bent ipv met je omgeving.”
-D. Wullems-

RLS – Restless Legs Syndrom
De officiële benaming van onrustige benen is RLS - Restless Legs Syndrom. In bepaalde omstandigheden komen onrustige benen vaker voor. Bijvoorbeeld bij:
zwangerschap
stress
en onvoldoende lichaamsbeweging.

RLS kan ook een symptoom zijn
Rusteloze benen kan ook een uiting zijn van een ander ziektebeeld. RLS is een symptoom voor o.a. diabetes, nierfalen of Parkinson. Wanneer je niet eerder last hebt gehad van onrustige benen dan is het verstandig om je door een arts te laten onderzoeken!

Wat zegt de Chinese geneeswijze over RLS?
In de Chinese geneeswijze worden onrustige benen gezien als een symptoom dat de Qi (je energie) onrustig is of de verkeerde kant op stroomt. Je energie moet opnieuw in balans worden gebracht zodat de Qi weer de juiste kant op gaat stromen. Op de galblaasmeridiaan zit een punt dat extra aandacht nodig heeft als je last van onrustige benen hebt. Dit punt heet: Windvijfer. Windvijfer zit aan de achterkant van je nek tegen de schedelrand.
Als je last hebt van RLS lijkt het of de wind door je benen jaagt. Deze wind moet tot rust worden gebracht.

Wat kun je zelf doen?
Zorg voor een goede nachtrust, vermijd stress en beweeg voldoende om de doorbloeding te stimuleren en je spieren soepel te houden. Roken, cafeïne, chocolade en alcohol kunnen voor meer klachten zorgen. Als je veel last hebt van onrustige benen dan is het zinvol om te testen of de klachten verminderen als je minder van deze middelen gebruikt.

Shiatsu en onrustige benen
Tijdens een Shiatsubehandeling geef ik druk met mijn duimen op de meridianen die door je lichaam lopen. Door het behandelen van drukpunten laat ik je energie, je Qi, weer de juiste kant op stromen. Ik gebruik de informatie die ik van jou krijg om te weten welke drukpunten en meridianan er extra aandacht nodig hebben. Ik geef in ieder geval aandacht aan Windvijfer; door dit punt op de juiste manier te bahdelen zullen je onrustige benen weer rustig worden.. Ik kijk naar jouw specifieke klachten en ik geef een behandeling die past bij jou.

ShiatsuTera_Website_Buttons_160124-01