Overgangsklachten

Drukwerk

Overgangsklachten zijn niet alleen maar lastig, ze duiden ook een nieuwe periode aan. In onze Westerse cultuur betekent de overgang het einde van de vruchtbare periode. In de Oosterse cultuur zien ze de overgang als het begin van een nieuw seizoen in het leven.

Dat klinkt zo prachtig dat je bijna vergeet dat de klachten die daarmee gepaard gaan vervelend zijn en je ritme er behoorlijk door verstoord kan raken.

Menopauze
Ben je tussen de 45 en 60 jaar dan kun je last hebben van overgangsklachten. Overgangsklachten zijn gekoppeld aan de menopauze. De menopauze is het moment waarop de laatste menstruatie daadwerkelijk stopt.
De Overgang is de periode rondom de laatste menstruatie (de menopauze). De Overgang is een periode die per persoon varieert en kan van 3 tot 4 jaar voor de menopauze (de laatste menstruatie) tot 4 tot 5 jaar na de menopauze klachten geven. Een lange periode als je veel hinder ondervindt van overgangsklachten. Niet iedere vrouw in de overgang ervaart dezelfde klachten.

Overgangsklachten
Door de grote hormonale veranderingen in deze periode kunnen er verschillende klachten ontstaan. Yin en Yang zijn uit balans en weer opzoek naar een nieuwe balans. De meest voorkomende overgangsklachten zijn:
• Opvliegers
• (nacht) Zweten
• Hartkloppingen
• Onregelmatig bloedverlies
Slaapstoornissen
• Gewrichts- en spierpijn
• Stemmingswisselingen
Depressieve gevoelens
• Gewichtstoename
Hoofdpijn

Stop overgangsklachten
Doordat iedere vrouw de overgang anders ervaart en doordat de klachten en de mate waarin de klachten voorkomen zo enorm verschillen, is er geen standaard behandeling. Per cliënt kijk ik naar de meest aanwezige klachten en welke behandeling er op dit moment nodig is. Een Shiatsubehandeling helpt iedere vrouw in de overgang door te zorgen voor:
1. Geestelijke rust
2. Ontspanning
3. Meer energie
4. Beter slapen
5. Minder opvliegers

Belangrijke items om de dag goed door te komen. Shiatsu is ook heel goed in te zetten als preventieve therapie

Klachtverlichting
Eén Shiatsubehandeling kan verlichting in je overgangsklachten brengen. Als je klachten heftig zijn dan is het verstandig om één keer per week te laten behandelen. Als de overgangsklachten onder controle zijn is 1x per maand voldoende. Heb je beginnende klachten van de overgang en wil je voorkomen dat ze erger worden? Neem dan contact met me op om een preventieve behandeling te bespreken.
In de overgang is het ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen; eet gezond en zorg voor voldoende beweging.

Behandeling
Ik vind het belangrijk om naar jou te kijken en ik wil graag horen welke klachten je ervaart zodat ik je een behandeling op maat kan geven. Wil je daar meer over weten, neem dan gerust contact met mij op of plan een afspraak voor een behandeling.

ShiatsuTera_Website_Buttons_160124-01