Puberteit

Sit back and relax on holiday at the park

Toen mijn dochter geboren werd las ik het boek ‘Oei ik Groei’ in dit boek las ik over de sprongetjes in de mentale en lichamelijke ontwikkeling van mijn baby.

Tijdens een “sprong” staat de wereld van een baby maar ook van een puber even op zijn kop. Hij of zij zit niet lekker in zijn of haar vel, is boos, verdrietig of opstandig. Met andere woorden je kind is even helemaal uit balans. Disbalans zorgt ervoor dat je kind zich kan ontwikkelen.

De puberteit
De puberteit (of misschien beter gezegd de adolescentie) is de periode waarin jongvolwassenen worden. Zowel in lichamelijk als in maatschappelijk opzicht. Ze worden geslachtsrijp en sociaal onafhankelijk. Puberteit is een levensfase waarin veel gebeurt en verandert. Niet verwonderlijk dat je puber uit balans raakt. Je kind is aan het ontwikkelen.

Lichamelijke ontwikkeling in de puberteit
Kenmerkend voor de lichamelijke ontwikkeling in deze periode is de lichamelijke groei en het geslachtsrijp worden. Wanneer dit begint en hoelang dit duurt, verschilt per persoon. Kenmerkend bij meisjes is de borstgroei en de eerste menstruatie. Bij jongens zie je de lichamelijke ontwikkeling aan het ontstaan van gezichtsbeharing en het krijgen van een zwaardere stem.

Uiterlijk wordt steeds belangrijker
In de puberteit wordt het uiterlijk en de aantrekkelijkheid ook steeds belangrijker.
In het begin van de puberteit wordt het vermogen tot abstract-logisch denken ontwikkelt. Deze nieuwe manier van denken heeft een groot zelfbesef en het vermogen tot zelfreflectie tot gevolg. In combinatie met de grote lichamelijke veranderingen zorgt dit bij pubers vaak voor onzekere gevoelens over zichzelf.

Heftige emoties
Het emotionele gedeelte van de hersenen is in het puberbrein overactief. Emoties zijn heftiger dan normaal en dat kan verwarrend zijn. Je leest er meer over in mijn artikel over emoties.

Afzetten tegen ouders
Voor jonge kinderen is het gezin waarin ze opgroeien het middelpunt van hun leven. Voor pubers worden leeftijdgenoten en de wereld om hun heen steeds belangrijker. Pubers zijn bezig om zelfstandige volwassenen te worden en zullen zich hierdoor geregeld afzetten tegen hun ouders.

Klachten in de puberteit:
- Onzekerheid
- Opstandigheid
- Hoofdpijn
- Menstruatieklachten
- Vermoeidheid
- Emoties
- Examenstress
- Huidproblemen (puistjes)

Shiatsubehandeling en puberteit
De puberteit is een periode van disbalans zowel op lichamelijk als op emotioneel vlak. Een Shiatsubehandeling is gericht op het terugkrijgen van balans. Samen kijken welke klachten het meest in de weg zitten. En aan de hand hiervan worden punten en meridianen behandeld om weer meer in balans te komen.

De puberteit is een overgangsfase van kind naar volwassene. Je zoon of dochter is wijs genoeg om zelf de beslissing te nemen om wel of geen Shiatsubehandeling te willen. Als je puber verlichting wilt bij haar of zijn klachten maak dan een afspraak. Een Shiatusbehandeling bij puberteit helpt.

ShiatsuTera_Website_Buttons_160124-01