Qi

colour-meanings-in-graphic-design-adelaide

Qi is een belangrijk begrip in de Chinese geneeswijze. Het woord Qi is lastig te vertalen. De beste omschrijving voor QI is levensenergie.

Shiatsu en Qi
Shiatsu is een holistische behandeling die zijn oorsprong kent in de traditionele Chinese geneeswijze. De Chinese geneeswijze gaat ervanuit dat wanneer je levensenergie vrij door je lichaam stroomt dat dit je gezondheid bevordert. De levensenergie met andere woorden Qi stroomt door meridianen die een ingewikkeld systeem van verbindingen tussen je organen vormen. Het doel van Shiatsu is eventuele blokkades in de meridianen oplossen zodat de Qi vrij kan stromen, en daardoor klachten verdwijnen.

Stroming van Qi in je lichaam
Qi stroomt in 24 uur als een golfbeweging in een onafgebroken kringloop door de meridianen in je lichaam. Er is op ieder moment overal energie aanwezig. Het hoogtepunt van energie verschuift zich in 24 uur van de ene naar de andere meridiaan. Als je altijd klachten op een bepaald moment krijgt, kan dat wijzen op een blokkade in een specifieke meridiaan.

Qi en je geestelijke gesteldheid
Blokkades in de doorstroming van je levensenergie kunnen zorgen voor lichamelijke klachten. Maar ook opgehoopte emoties kunnen ook blokkades in je lichaam veroorzaken, waardoor je lichamelijke klachten krijgt. Als Qi vrij stroomt ben je ook in staat om stemmingen te veranderen en emoties te accepteren.

Bronnen van Qi
Hoe kom je aan die levensenergie? Er zijn drie bronnen beschreven.
1. Prenatale Qi, dat is de energie die je bij je geboorte van je ouders meekrijgt. Deze Qi is gedeeltelijk verantwoordelijk voor je erfelijke eigenschappen.
2. Voedings-Qi, Voeding die je tot je neemt verandert de energie, niet alleen het eten en drinken maar ook de dingen die je meemaakt, je levenservaring, is een voeding voor energie.
3. Adem-Qi, dat zegt het al, de energie die we uit de lucht halen die we inademen.

Deze drie vormen van Qi vermengen zich en stromen door de meridianen in je lichaam.

Wist je dat
• Qi ons warm houdt? Doordat de Qi door ons lichaam stroomt, wordt ons lichaam gelijkmatig verwarmd.
• mensen met koude voeten te veel denken? Alle energie zit in hun hoofd en kan moeilijk doorstromen naar de voeten.
• dat Qi de bron is van elke beweging? Lopen, dansen, praten of zelfs groeien. We hebben de Qi ervoor nodig.
• Qi ons beschermt? Qi beschermt ons tegen alle schadelijke stoffen en invloeden van buitenaf.
• Qi belangrijk is voor de spijsvertering? Qi zorgt ervoor dat voedsel wordt omgezet in bloed, tranen, zweet, urine en ontlasting.

Meer weten?
Ik heb nog een leuk filmpje gevonden op YouTube over Qi. Eenvoudig uitgelegd voor school TV.

Zit je niet lekker in je vel en wil je weten of je Qi geblokkeerd is? Maak een afspraak voor een behandeling en ervaar wat een Shiatsubehandeling voor je doet. Een behandeling kost 65,- en wordt vaak (deels) vergoed door je zorgverzekering. Als je dit zeker wilt weten vraag het dan voor de zekerheid na bij je zorgverzekering.

ShiatsuTera_Website_Buttons_160124-01