Spijsverteringsproblemen

Spijsvertering

Je staat in de winkel een broek te passen en je moet een wind laten, erg gênant. Je praat met een collega en je merkt dat zij afstand neemt omdat je adem onfris ruikt. Je zit in een vergadering en je wilt iets briljants zeggen maar je zegt niets, je voelt namelijk een boer opkomen. Allemaal genante momenten waar je niet graag in terecht komt. Maar ze komen vaker voor dan je denkt.

Problemen in de spijsvertering gaan verder dan een opgeblazen gevoel of aambeien.

Gênant
Waarom vinden wij het gênant om over onze spijsvertering te praten? Waarom praten we niet graag over de problemen die we bij de stoelgang ervaren? We weten dat een stoelgang erbij hoort. Maar we lossen onze problemen liever zelf op dan dat we om hulp vragen.

Wat kan je zelf doen?
1. Eet regelmatig en vezelrijk (voldoende groenten en fruit).
2. Drink voldoende (het liefst water).
3. Zorg voor voldoende beweging.
4. Neem de tijd op het toilet, zit ontspannen, recht en met de voeten aan de vloer.
5. Blijf op gezond gewicht.

Wat moet je zelf doen?
Als je problemen ervaart met je stoelgang en je komt zelf niet tot een oplossing, dan is het verstandig dat je hulp inschakelt. Voordat je op zoek gaat naar alternatieve mogelijkheden is het belangrijk om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Begin daarom je zoektocht naar een oplossing altijd eerst bij je huisarts. Het is belangrijk om bepaalde kwalen op tijd te behandelen en het geeft geruststelling als je ziektes kunt uitsluiten.

Wat kan ik voor je doen?
Bij obstipatie of een onregelmatige stoelgang kan ik je helpen. Shiatsu is één van de weinige massagevormen die rechtstreeks de darmen masseert. Dit kan direct een reactie geven op de darmfunctie.
Maag- en darmklachten zijn vaak stress gerelateerd. In dat geval kan ik je een Shiatsubehandeling geven om de stress aan te pakken en de klachten te verminderen.
Een shiatsubehandeling biedt je ontspanning én verlichting. Dat lijkt me de moeite waard om eens te proberen. Neem gerust contact met me op om een behandeling in te plannen.

Qi
De Chinese geneeskunde gaat uit van de 'levenskracht' of 'energie' die wordt aangeduid met Qi. Shiatsutherapie is erop gericht Qi (je energie) te laten stromen en je energiepeil te herstellen.

De Milt en Qi
De milt is volgens Chinese geneeskunde een belangrijke schakel in het spijsverteringsproces. Hier ontstaat je bloed en je Qi. De milt heeft als belangrijkste taak transformeren en transporteren van voedsel voor ons lichaam. De milt voert het voedende Qi naar de organen, de spieren, de ledenmaten, het hart en de longen.

Westerse versus Oosterse kijk
Bekeken van een Westerse kijk op het proces van de milt, betekent het transformeren van ons voedsel, dat de vitamine, mineralen, koolhydraten via ons bloed terecht komt in elk lichaamscel.
Vanuit een Oosterse blik betekent het transformeren van voedsel, het vrijmaken van voedingsenergie die nodig is voor de vorming van energie en bloed.
Hoe je het proces van de milt ook bekijkt, het is belangrijk dat dit onderdeel van het spijsverteringsproces niet wordt verstoord. Wanneer een verstoring optreedt, zal je dit zeker merken.

Interessant weetje
Scheurtjes in de mondhoeken of rimpeltjes rond de lippen kunnen een uiting zijn van spijsverteringsproblemen. Een verstoring van de miltenergie is daar vaak de oorzaak van.

Klachten oplossen
Shiatsu is gericht op het herstellen van de natuurlijke balans van het gehele lichaam. Een verstoring in balans levert vaak problemen op. Een Shiatsubehandeling kan die klachten oplossen.
Een Shiatsubehandeling pakt niet alleen je klachten aan, maar werkt ook nog eens heel ontspannen. Probeer het eens!

ShiatsuTera_Website_Buttons_160124-01