Voorjaarsmoeheid

Grunge wood plank with tulips

Hoera! Het is weer lente! De dagen worden langer, de zon laat zich wat vaker zien en de temperatuur gaat langzaam omhoog! Veel mensen worden er blij van, ik in ieder geval wel. Helaas is het ook een periode waarbij je last kunt krijgen van voorjaarsmoeheid.

Hoe je je ook voelt in deze periode, het is belangrijk om naar buiten te gaan. Overwin je weerstand en ga bewegen en genieten van de zon, dat zorgt voor extra vitamine D.

Jong leven
In de lente wordt de natuur langzaam weer wakker. Alles begint weer te groeien en te bloeien. Donker en kou verdwijnt en er is meer zon, warmte, licht en meer groei. Er begint een nieuwe cyclus van groei en ontwikkeling. De energie is naar boven gericht. We voelen de energie van de natuur die in beweging komt.

Lente en klachten
De meeste mensen krijgen zin om in beweging te komen tijdens de lente. Maar het is ook mogelijk dat je juist in deze periode klachten krijgt.

Lenteklachten:
• Je kunt je niet ontspannen
• Voorjaarsmoeheid
Spanning in nek en schouders
Rusteloze benen
Allergische reacties
• Je hebt geen geduld

Waarom voorjaarsmoeheid?
De energie in de lente is tegenovergesteld aan die in de winter. In de winter richt de energie zich naar binnen. In de lente gaat de energie in je lichaam een andere kant op stromen, naar buiten. Wanneer er blokkades in je energiestroom zitten kun je voorjaarsmoeheid of andere klachten ervaren.

In de traditionele Chinese geneeswijze wordt alles gerelateerd aan de natuur. Alles in de natuur en dus ook de mens wordt onderverdeeld in vijf elementen. Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water

Het element Hout staat in verbinding met de lente.

Element Hout
Het element Hout laat onze levensenergie (Qi) vrij stromen. Hout moet ervoor zorgen dat de energie vrij stroomt in de juiste richting. Voel je je vermoeid dan kan dit komen doordat je energie niet vrij stroomt maar ergens stagneert. Het oplossen van blokkades is het werk van het van het element Hout.

Hout wil in beweging komen, zowel geestelijk als lichamelijk. Daarvoor moet de energie vrij kunnen stromen. De emotie die bij het element Hout hoort is woede of boosheid. Hout staat in verbinding met de meridianen lever en galblaas. De lever en galblaas zijn de opruimers van je lichaam.

Eigenschappen van het element Hout
Ieder element heeft kenmerkende eigenschappen. De eigenschappen die aan Hout zijn verbonden zijn Flexibiliteit, Creativiteit, Assertiviteit en Communicatie. In de traditionele Chinese geneeswijze kijk je naar de eigenschappen van de mens om te beoordelen waar de disbalans zit. Heb je bijvoorbeeld moeite met assertiviteit of communicatie dan kan dit wijzen op een disbalans in je Houtenergie. Dit zijn aanwijzingen waarmee ik kan zorgen voor een behandeling die bij jou past.

Wat kun je zelf doen tegen voorjaarsmoeheid?
Ga mee in de houtenergie.
 Krop je boosheid niet op! Het mag er zijn.
 Laat spontane ideeën toe en volg ze.
 Ga lekker creatief aan de gang.
 Zorg voor beweging! Elke vorm van lichamelijke beweging is goed. Vooral beweging waarvan je gaat transpireren zorgt voor een goede afvoer van afvalstoffen. Maar ook yoga of een stevige wandeling is goed voor je.

Doe wat past bij jou, bewaak je eigen grenzen. Ga in ieder geval naar buiten om te genieten van de zon en de langer wordende dagen.

Wat kan een Shiatsubehandeling doen tegen voorjaarsmoeheid?
Met een Shiatsubehandeling help je de energie die geblokkeerd is weer in beweging te brengen. Shiatsu zorgt ervoor dat je energie vrij in de juiste richting gaat stromen. Je voelt je energieker en je kunt meer genieten van de lente.

ShiatsuTera_Website_Buttons_160124-01